Гневно, дръзко и прямо от бележития наш поет, белетрист, драматург, преводач и

...
Гневно, дръзко и прямо от бележития наш поет, белетрист, драматург, преводач и
Коментари Харесай

Парламентът е една жалка комедия. То е една непоносима атмосфера на тъпост и безсрамие ~ Кирил ХРИСТОВ

Гневно, смело и непосредствено от бележития наш стихотворец, белетрист, драматург, преводач и държавник, и романа му „ Бели дяволи ”, написан през 30-те години на предишния век. Нищо не се променя…

(Портрет на Кирил Христов)

Аз всеки ден все по-дълбоко се увещавам, че Народното събрание е една жалка комедия, че множеството от хората, които е избрал един излъган или принуден народ, надалеч не съставляват разсъдъка и морала му, че те, плащани щедро, не правят нищо друго, с изключение на да се карат и позорят един други като роми и да измислят средства за нелегално обогатяване, най-често ограбвайки, или индиректно ощетявайки страна и общини.

То е една непоносима атмосфера на тъпост и дебелоочие. Най-чудното е, че всичките тези добитъци, щом влязат в „ свещената постройка ”, почват да се считат освен за хора, само че даже за същества от особена висша порода, за избраници. А желал бих да зная, с какво се отличават такива „ избраници ” от най-лошите българи, също така, че са и безкрайно нахални? На тях се заплащат луди пари освен нищо да не правят, освен да се карат като роми, да се псуват и клеветят и по подобен метод да бъдат за другите българи, за елементарния народ инфекциозен образец за невъзможни връзки, изсипват им се торби със злато, с цел да уреждат по всички най-безсрамни способи спекули за сметка на страна, на общини, с цел да грабят народа под покровителството и със съдействието на самите управляващи - да вземем за пример по такива дръзки способи: народни представители експортират нужните за прехраната на страната храни, а след това, когато се озовем пред апетит, внасят от чужбина, даже от Америка, развалени гнили жита, с цел да хранят жителите със безценен и токсичен самун.

Такива са основните занятия на ония, които народът, излъган и принуден, сякаш бил избрал, с цел да ръководи посредством тях. Но тъй като все би трябвало да си намерят най-малко видимо някаква работа, те унищожават периодичен законите, които по-предишното държавно управление е направило, и гласоподават нови. Кой ти проумява в Булгаристан, че не са криви законите, а неспособността на управляващите да ги ползват, че Англия и Германия се подреждат хиляди пъти по-добре с доста по-малко и по-стари закони от нашите. Месеци наред, които гълтам на страната големи суми, те правят все това и това: взаимно да се клеветят и позорят. В най-хубавия случай, когато сякаш с дружни старания решат да свършат някоя дребна работа, те я затрупват с толкоз непотребни приказки, че тя бива осакатена, убита, смазана под дивия товар на нелепостта. Много постоянно един обособен най-обикновен човек за половин час може да свърши по-добре една работа, която тая паплач нахални и порочни негодници за седмици не е в положение да свърши. 

И на какво от горната страна тя, непотребната сган, която не чини и скъсаните опинци на един селски пастир, се счита, че съставлява освен организационния талант на нещастния ни народ, само че въобще разсъдъка, пък и морала му? Едва няколко десетилетия са минали откак България има Народно заседание, а какъв брой хиляди нахални фанатици са безумствали в него. Ако се събере на едно мозъкът от всичките тия глави, плюс мозъкът на няколкото стотин български министри (за подобен къс интервал от време!), та, в случай че се събере вкупом мозъкът от всичките тия глави наедрял и малък добитък, в действителност няма да получим разсъдъка на една примитивна говедарска глава.

От: „ Бели дяволи ”, Кирил Христов, изд. ВК „ Св. Георги Победоносец ”
* Портрет на Кирил Христов, artgallerystz.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР